A może kominek otwarty?

Porady Cze 20, 2016 No Comments

otwarte palenisko

Wiele osób, budując lub remontując dom, chce zamontować w nim jakiś rodzaj paleniska. Po pierwsze, takie palenisko jest dekoracyjne, a po drugie skutecznie pomaga obniżyć koszty ogrzewania czy dogrzewania w sezonie jesienno-zimowym. Część z nas decyduje się na popularne wkłady kominkowe, inni kupują piece kominkowe wolno stojące, czyli kozy, a jeszcze inni chcieliby powrócić do tradycyjnego rozwiązania, jakim jest kominek otwarty. Jest to opcja, której wybór sprawdzi się najlepiej w domu o dużej powierzchni, gdzie nie będzie problemów z wentylacja wnętrza.

Chociaż kominek z otwartym paleniskiem z bliska do złudzenia przypomina wkład kominkowy, to warto zauważyć, że jest to urządzenie o zupełnie innej naturze. Pod względem konstrukcyjnym, kominek otwarty jest o wiele bardziej skomplikowany, a chcąc go wybudować samemu należy pamiętać, aby ściśle przestrzegać rozmieszczenia i proporcji poszczególnych elementów. Najlepiej będzie, gdy budowę takowego rozpoczniemy równolegle z budowa domu, wliczając w to odpowiednie wzmocnienie stropu pod budowę kominka.

Omówmy najpierw komorę spalania. To część kominka otwartego, gdzie będzie znajdował się opał. Powinna być dosyć płytka, tak, aby ciepło nie cofało się w jej głąb i było emitowane w stronę pokoju, mieszkania i domu. Nawet w dużych kominkach otwartych, głębokość komory spalania zwykle nie przekracza 45-50 cm. Tylna ściana komory spalania jest niemal zawsze pochylona ku przodowi, a ściany boczne komory także ustawione są skośnie. Wszystko to pozwala na jak najlepsza wydajność grzewcza kominka.

Kolejnym istotnym elementem jest gardziel kominka, jest to otwór o prostokątnym kształcie, którego pole wynosi około 1/10 powierzchni frontu kominka. Jest to otwór, przez który dym oraz produkty spalania uchodzą do komina. Pełni on także rolę dyszy ułatwiającej gorącym gazom mieszanie się z nieco chłodniejszym powietrzem. Jest to bardzo istotna funkcja, ponieważ rozgrzany dwutlenek węgla, tlenek węgla, oraz inne produkty spalania źle mieszają się ze składowymi powietrza o temperaturze pokojowej. W gardzieli jest umieszczona przepustnica, czyli szyber, która reguluje intensywność ciągu kominkowego, i tym samym szybkość spalania się opału.

Z przestrzeni gardzieli produkty spalania przemieszczają się w stronę komory dymowej. Komora dymowa w przypadku kominków otwartych jest niejako rozszerzeniem dolnej części komina, które ułatwia dalsze mieszanie z powietrzem produktów spalania. Dzięki temu ich spalanie jest przeprowadzane do końca, a pozostałości ulatniające się przez komin maja mniej szkodliwy wpływ na środowisko.
Warto zaznaczyć także, że komora dymowa może silnie się nagrzewać i osadza się na niej również sadza, dlatego najlepiej jeżeli będzie wyposażona w szczelne drzwiczki wycierowe po boku. Komora dymowa w większości kominków z otwartym paleniskiem zwęża się ku górnemu wylotowi. Jej typowa wysokość to do 50 cm.

Wojtek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *