Jakie drewno jest najlepsze do palenia w kominku?

Porady Kwi 24, 2016 No Comments

drewnoJeżeli mamy w domu kominek, w którym palimy drewnem, to z doświadczenia wiemy, że nie każde drewno jest tak samo skuteczne, aby nim ogrzać dom. Niektóre drzewa mają na przykład dużo wilgoci, co przekłada się na to, że drewno wolno rozpala się, albo płomień w ogóle tylko ledwo co się tli pomimo naszych prób rozniecenia go. Dlatego warto wiedzieć jakie gatunki drewna najlepiej nadają się do celów grzewczych, tak, aby cieszyć się ciepłym blaskiem kominka w zimowe i jesienne wieczory bez ograniczeń.

Jeżeli chodzi o generalną zasadę doboru gatunku drzewa, zawsze pierwszeństwo mają drzewa liściaste. Drzewa iglaste z reguły mają więcej żywicy w pniu i gałęziach i chociaż wydzielają dzięki temu niezwykle wonny aromat, to jednak spalają się dość słabo. Drzewa liściaste natomiast mają dużo mniej związków płynnych w swoich gałęziach i pniu, i odpowiednio sezonowane dają dużo lepsze możliwości grzewcze. Ale jeżeli chcemy pozbyć się pozostałości na przykład po przycinaniu iglaków w ogrodzie, to oczywiście też możemy tak zrobić, spalając je z domieszką drewna z drzew liściastych, najlepiej w proporcji 2:3.

Istnieje wiele możliwości zdobycia drewna na opał. Na wstępie trzeba pamiętać, że nielegalna jest samowolna wycinka drzew z lasu, parku czy innego obszaru przynależącego do państwa. Wycinkę możemy natomiast bez ograniczeń przeprowadzać na działce, która jest naszą własnością. Drugą możliwością jest także kupno gotowego, pociętego już drewna opałowego, zwykle sprzedawanego na kubiki. Kubik jest tradycyjną miarą drewna ułożonego w stosie, które zajmuje równo 1 m3 powierzchni. Najczęściej u sprzedawców drewna na opał spotykamy następujące jego gatunki:

Brzoza – Ma średnią wartość opałową. Co prawda łatwo płonie nawet po krótkim okresie sezonowania, ale szybko się spala. Ma mało substancji smolistych, co oznacza że dym z brzozy najmniej powoduje osadzanie się sadzy.

Buk – pali się dosyć spokojnie i długo. Jest to drzewo o dużej wartości opałowej, tzn. mała ilość drewna wytwarza dużo ciepła.

Dąb – spala się raczej długo i powoli. Dzięki zawartości garbników, substancji w korze o nieco gorzkim aromacie, idealnie nada się do wędzenia potraw. Także drzewo o wysokiej wartości opałowej.

Grab – według wielu najlepsze na opał (ma najwyższą wartość opałową). Bardzo wolno się spala. Choć nie ma dużego płomienia, wytwarza dużo ciepła.

Inne popularne drzewa opałowe, choć o nieco gorszej wartości opałowej to m.in. jesion, olcha oraz topola.

Wojtek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *